Gezondheidsfraude onrechtmatig ziekteverzuimMet de tientallen voorbeelden van gezondheidsfraude zou een dik boek snel gevuld zijn. Werkgevers kunnen zich vaak niet voorstellen dat de zieke werknemer zijn ziekte fingeert, want met ziek-zijn drijf je immers niet de spot. Ziek is toch ziek? Maar op het moment dat u twijfelt over de oprechtheid van uw werknemer en u meent dat u zich zulke gedachten niet mag permitteren, dan heeft u het wellicht mis. Ook dit soort signalen verdienen aandacht en opvolging. Of iemand echt ziek is of niet kunnen mijn collega’s en ik niet vaststellen, maar wel of het gedrag en de ondernomen activiteiten passen bij het bekende ziektebeeld.

Neem contact op en vraag vrijblijvend om een intakegesprek.

Drie korte voorbeelden van ervaringen met gezondheidsfraude:
  1. De medewerker van het bouw- en aannemingsbedrijf liep uitermate krom van de pijn. Tijdens een re-integratie overleg bij zijn werkgever kon hij uitsluitend vrijwel liggend op een stoel het gesprek bijwonen. Op andere momenten, buiten zicht van zijn werkgever, kon hij zich zowel autorijdende, fietsend als lopend ogenschijnlijk zonder belemmering bewegen. Tijdens bezoek aan de bedrijfsarts een uur later, waren alle klachten weer terug.
  2. De Register Accountant kwam helaas in een rolstoel terecht. Hij was volstrekt immobiel geworden. Zijn conditie verslechterde per week, maar tegelijkertijd constateerde de werkgever ook veranderingen in uiterlijk en gedrag.
    Uit onderzoek bleek dat hij weliswaar tijdens contacten met de werkgever in het geheel niet kon lopen, maar ook dat hij ’s avonds en in het weekend ondersteboven in stellages hing om de apparatuur in te regelen van de band waarvoor hij als roadie werkte.
  3. De directeur bestuurder van een woningcorporatie schaamde zich diep toen hij mij om onderzoek vroeg naar een medewerker die aan kanker leed en die steeds voor bestraling halve dagen afwezig was. Bekend werd dat hij niet werd bestraald, maar de halve dagen winkelend doorbracht, daarbij onder meer verlekkerd etend van een halve warme worst van de Hema. Tijdens een gesprek gaf hij toe in het geheel niet ziek te zijn. Laten we het maar een geluk bij een ongeluk noemen.
Ga naar boven